Kön i River of Gods

Det finns mycket jag tycker om i Ian McDonalds River of Gods, men en av de saker som berörde mig mest var Tals historia. I River of Gods finns möjligheten att även rent fysiskt frigöra sig från könsbiologins tyranni i form av en tredje kategori. Ett tredje kön, eller kanske snarare en könslöshet där alla sådana attribut har opererats bort. Någon nämner ordet hijra, men det känns som en förenkling åtminstone till min något dimmiga uppfattning om hur det används i Indien idag. Kanske aldrig var tänkt att vara mer än ett fördomsfullt uttalande av någon som inte orkar hålla isär andra sexuella identiteter än de traditionella, kanske en tänkt betydelseglidning. Jag tycker hur som helst att bilden som presenteras är en smula stereotyp, rätt baserad på den typiska bilden av manliga homosexuella, och den del av intrigen som hör dit känns bitvis en smula långsökt, men skildringen av hatet och avskyn mot det sexuellt avvikande är stark och tyvärr trovärdig.

Mer om , , , ,

Skriv en kommentar

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.