Vanlige Zhang

För en och en halv månad sedan läste jag Maureen McHughs China Mountain Zhang, som jag av en rad anledningar tyckte mycket om. Matthew Cheney skriver om en av dem i Strange Horizons:

What I realized when I read it this time is that China Mountain Zhang is an example of a rare type of science fiction that I particularly love, and that is, in fact, one of the only types I have much interest in reading these days: The story of ordinary people doing ordinary things in an imagined world.

Berättelsen om Zhang, och de människor han kommer i kontakt med, är även en berättelse om världen runt dem. Men den förändring som sker, berättelsens framåtskridande, handlar om deras egna liv. Olikt Cheney tycker jag inte nödvändigtvis bättre om den här sortens science fiction, men det betyder inte att jag inte skulle vilja se mer av den. Särskilt inte om den är så bra som China Mountain Zhang.

Skriv en kommentar

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.