Att döpa science fiction

Rubus Libri hittade jag ett inlägg där man funnit tävlingsutlysandet till namntävlingen som Bonniers och Teknikens värld ordnade 1953 för att hitta ett nytt namn, ett svenskklingande, på science fiction. Vann gjorde Karl Bergmans teknovision (”möjligen kan man diskutera om det vinnande förslaget [...] verkligen uppfyllde det sista kriteriet på svensk klang”, skriver Jerry Määttä i Raketsommar). Aftonbladet anordnade i samma veva en egen namntävling, där tidningens egna kritiker Josef Almqvist vann med teknodikt. Sture Lönnestrand belönades med andrapriset för faktasi ? ett förslag med vilket Carl-Göran Tengwall ett halvt årtionde senare vann den svenska science fiction-tidskriften Galaxys tävling. Vetsaga är taget från ett annat exempel på ett annat, misslyckat, gammalt försök att lansera en alternativ svensk term för science fiction.

Kommentarer

  1. Björn Lindström skrev:

    ”Vetenskaplig vitterhet” fanns inte ens med bland pristagarna. Illa.

  2. Johan Frick skrev:

    Fast det ska väl vara ”faktasi” med ett t?

  3. Johan J. skrev:

    Förstås. Måste ha halkat över tangentbordet. Rättat nu.

Skriv en kommentar

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.