Maria Gripe och Kurt Vonnegut

För ett kort tag sedan dog Maria Gripe. Hennes senare författarskap innehöll många fantastiskt bra barn- och ungdomsböcker som drog åt det fantastiska. Fantasyförfattare är kanske inte den bästa etikett man kan sätta på henne, men tillsammans med till exempel Tove Jansson har hon ändå skrivit något av det bästa svenskspråkiga som går att läsa i den vägen. Glasblåsarens barn, Tordyveln flyger i skymningen och Skuggan över stenbänken är böcker man borde ha läst eller läsa.

Igår dog Kurt Vonnegut. Liksom Maria Gripe var han gammal och liksom med Maria Gripe dog sannolikt inga oskrivna litterära mästerverk med honom, men det markerar ändå förlusten av ett av science fiction-genrens riktigt stora författarskap.

Jag hade tänkt skriva någonting långt och uppskattande, men jag vet inte längre vad. Läs deras böcker istället. Dagspressen (Dagens Nyheter, Svenska Dagbladet, Göteborgs-Posten) har annars uppmärksammat bådas bortgång med ett flertal texter, och John-Henri Holmberg tipsar annorstädes om fanzinet eI:s tre år gamla Vonnegutnummer (här, pdf här).

Mer om , , , ,

Skriv en kommentar

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.