J.G. Ballard är död

Ballard är död, rapporterade BBC tidigare ikväll. Det kommer inte som en överraskning. Att han var svårt sjuk var känt sedan tidigare. Likväl: en duktig författare finns inte mer.

Jag mötte hans texter för första gången för några år sedan när jag pluggade engelska och tyska vid Göteborgs universitet: mellan det att engelskan slutade på eftermiddagen och tyskan började på kvällen hade jag ett hål att fylla med någonting, som oftast blev sömn (ihopkrupen i en fåtölj i den tysta tidskriftsläsesalen med en jacka över huvudet), Shakespeare (jag hittade en utgåva med originalstavning, underhållande nog) eller Ballard. I universitetsbiblioteket snubblade jag över The Complete Short Stories. Det första som mötte mig var ”Prima Belladonna”, och så i efterhand var det nog den och berättelserna om Vermilion Sands som gjorde starkast intryck. Det var estetiken, inte psykologin, jag föll för hos Ballard.

Skriv en kommentar

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.