Eskapix och konsten

För övrigt skriver duktiga, vettiga och intelligenta Maria Nygård (och det hade varit roligt om fler recensioner i tidskriften hade fått ta lite mer plats) bra om konsten i Eskapix i senaste numret av Mitrania, som kom idag.

Konsten i Eskapix är mörk, vriden, ofta erotisk och i något fall riktigt porrig. Till stor del föreställer den mer eller mindre avklädda kvinnor. Jag kan tänka mig att vissa tycker att det är väldigt trevligt och att vissa tycker att det är upprörande. Själv blir jag mest trött efter ett tag. Bilderna är oftast väldigt snygga och jag har inget problem med nakenhet i sig, men efter sådär 15 par nakna bröst är jag helt enkelt uttråkad och hoppas på något mer intressant på nästa sida.

[---]

Men det största problemet med bilderna är egentligen inte motivet i sig, utan att flera av dem känns så felplacerade. Exempelvis är en naken kvinna knappast en passande illustration till en novell som inte innehåller någon nakenhet, och att en novell utan sexskildringar illustreras av en bild som föreställer ett samlag fungerar ungefär lika bra som om man skulle illustrera ett kakrecept med en krockad bil. Med andra ord: det funkar inte.

Nu kan det säkert delvis vara så att jag glatt håller med för att jag inte är så hemskt intresserad av mycket av den konst som Eskapix inriktar sig på från första början och mest bläddrar förbi den för att komma åt texten, även om det finns snygga undantag (och att Chad Michael Ward skall göra omslagen är en bra sak) och kritik för att en tidskrift är vad den är snarare än att den kunde göra det den gör bättre är sällan lyckad kritik, men nog hade man kunnat göra förbättringar även inom det nuvarande temat.

På det stora hela gillar jag Eskapix: det är inte allt som intresserar mig och det är inte allt som jag tycker är bra, men det är roligt med en tidskrift som tar ut svängarna en aning. Det är kul att den gör sin grej, det är kul att den finns och mutar in ett eget område och jag ser fram emot kommande nummer. Tråkar nakna bröst ut mig kan jag alltid hoppa över dem.

Mer om , , , , ,

Kommentarer

  1. Maria skrev:

    Oooh, komplimanger! Tack, tack. :)

    Jag tycker ungefär som du skriver i sista stycket. Jag gillar inte allt innehåll i Eskapix, men jag gillar att det innehållet finns ändå. Typ.

    Och det ska bli jätteintressant att se hur den utvecklas. De första numren kan ju vara lite hackiga. Mer foto i Chad Michael Ward-stil ser i alla fall jag fram emot. :)

  2. Mr Eskapix skrev:

    Jag håller med om att Eskapix ännu inte hittat en 100 procentig form ännu. Men att den ska vara lite ”trashig” är ju lite av tanken med Eskapix. I en tid då kulturskrifter gärna ska vara lite politiskt korrekta (vilket jag misstänker beror på att många vill roffa åt sig tidskriftsstöd, vilket inte intresserar oss) ska Eskapix vara tvärtom. Lite grann av rycka undan stolen då och då för läsaren. Mer Roger Corman än Ingmar Bergman, så att säga.
    Men ”hackigheten” i skriften hoppas vi snart komma till bukt med. Kul annars att Ni gillar skriften som sådan.

  3. Johan J. skrev:

    Jo, som sagt: ”kritik för att en tidskrift är vad den är snarare än att den kunde göra det den gör bättre är sällan lyckad kritik”, oavsett om man gillar vad den är eller inte, så det är inte vad jag försöker göra. Mycket av konsten i Eskapix är helt enkelt inte my cup of tea (men det brukar inte skräck-, eller science fiction- eller fantasykonst heller vara; jag föredrar nämnda genrer i litterär form), men få läsare kommer ju att tilltalas av allt. Det brukar finnas rätt mycket som inte intresserar mig nämnvärt i de flesta tidskrifter jag gillar, men det är ju omväxlingen och variationen (inom de givna ramarna) som är hela grejen med tidskrifter. Det är där jag håller med Maria: det skulle vara astrist om Eskapix blev politiskt korrekt, men jag tror att det finns mer utrymme för variation så att säga inom ramen för vad som är Eskapix.

Skriv en kommentar

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.