Thomas Covenant och Landet

Magnus på bloggen My Cup of Tea har skrivit ett läsvärt inlägg om Thomas Covenant. Särskilt det här tycker jag är tänkvärt:

Det andra stora problemet är den diskrepans mellan läsaren och Covenant som Donaldson tvingar på sina läsare. Medan Covenants stora inre dilemma genom hela berättelsen är hans förhållande till Landet, som han inte kan eller vågar tro på, får vi som läsare inte dela Covenants tvivel. På en lång rad ställen genom berättelsen byter berättelsen perspektiv antingen till ett neutralt berättarperspektiv eller till någon annan karaktärs perspektiv. Detta blir naturligtvis meningslöst om man som läsare inte accepterar Landet som fullständigt verkligt, men i samma stund förvandlas Covenant därmed till en irrationell och korkad gnällspik, och hans karaktär är inte längre trovärdig. Jag får intryck av att Donaldson försöker berätta två berättelser: den huvudsakliga om Thomas Covenant, men parallellt med denna ett traditionellt fantasyepos om Landet och kampen mot Furst Nid, och där utvecklingen i den förra konstant hämmas av den senare. När Thomas Covenants karaktär äntligen tillåts genomgå en vettig och intressant utveckling är det redan på tok för sent.

Att Covenant vägrar tro att Landet är verkligt är en viktig del av berättelsen och någonting som tillför böckerna en intressant dimension, men det är definitivt ett problem att läsaren inte har någon anledning att tro att det inte existerar inom ramarna för Donaldsons berättelse.

Vidare läsning ”I Tolkiens skugga: Shannaras svärd och Thomas Covenant

Mer om , , , ,

Trackbacks & Pings

 1. what is an anxiety attack like till 3/5 2014 klockan 12:56

  what is an anxiety attack like

  Thomas Covenant och Landet &raquo Ampersand

 2. informative post till 8/6 2014 klockan 04:23

  informative post

  Thomas Covenant och Landet &raquo Ampersand

 3. antenatal depression till 12/6 2014 klockan 14:10

  antenatal depression

  Thomas Covenant och Landet &raquo Ampersand

 4. EncontraloGratis till 2/7 2014 klockan 13:35

  EncontraloGratis

  Thomas Covenant och Landet &raquo Ampersand

 5. danger of diet pills till 6/8 2014 klockan 05:41

  danger of diet pills

  Thomas Covenant och Landet &raquo Ampersand

 6. home business for single moms till 23/8 2014 klockan 05:16

  home business for single moms

  Thomas Covenant och Landet &raquo Ampersand

 7. seo st just till 23/8 2014 klockan 17:24

  seo st just

  Thomas Covenant och Landet &raquo Ampersand

 8. Vinaudit review till 23/9 2014 klockan 04:24

  Vinaudit review

  Thomas Covenant och Landet &raquo Ampersand

 9. retro jordan 11 breds till 18/10 2014 klockan 21:41

  retro jordan 11 breds

  Thomas Covenant och Landet &raquo Ampersand

Kommentarer

 1. Linda Antonsson skrev:

  Nu är det ett tag sedan jag läste de första två trilogierna, men så vitt jag minns finns det bara ett avsnitt som direkt utnyttjar en berättare som inte kommer utifrån Landet och det är ‘Gilden-Fire’ som publicerades i en antologi av Donaldson.

  Donaldson har själv sagt att han tog bort avsnittet av just den anledningen att det bekräftar Landets existens, och att dess publikation i antologin var ett misstag som han ångrar. Han verkar alltså själv vara av den åsikten att utöver det avsnittet ska det inte finnas något berättarperspektiv i böckerna som bekräftar Landets existens.

  Möjligen ser han det som att de andra karaktärerna utifrån Landet, som Linden Avery, helt enkelt delar Covenants hallucination (om det nu är en sådan) men reagerar annorlunda på det.

Skriv en kommentar

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.