Catahyas novellpris för 2007 till Johan Theorin

Fantasyföreningen Catahyas årliga novellpris för bästa originalpublicerade science fiction-, skräck- eller fantasynovell går i år till Johan Theorin för ”Endast jag är vaken”, rapporterar Maria Nygård på Catahya. ”Endast jag är vaken” publicerades i Schakts novellantologi Mardrömmar i midvintertid och andra morbiditeter. Juryns motivering lyder som följer:

”Endast jag är vaken” är en morbid komedi som förenar 1800-talets sagotradition med den moderna blodiga skräckberättelsen. Invånarna i en nybyggd idyll får se sin strävan efter materiell och fysisk säkerhet slå tillbaka mot dem själva. Det är något både karikatyrartat och charmigt över dem, dessa representanter för en samhällsklass och ett sätt att leva som många eftersträvar, men även något överspänt med deras präktighet. Med skräckblandad förtjusning följer man Theorin när han stänker blod på deras livspussel.

”Endast jag är vaken” är definitivt en läsvärd novell värd att uppmärksamma, en blodigt charmig berättelse. Jag hoppas att den kan komma att tillgängliggöras på något sätt så att folk faktiskt får chansen att läsa den, vilket annars lär bli svårt nu ? Schaktantologierna trycktes aldrig i några enorma upplagor.

Maria Nygård kommenterar på Arianrhod. Se även min kommentar från förra året.

Årets jury bestod av Maria Nygård (ordförande för Catahya, recensent där och i Mitrania), Johan Anglemark (översättare för Nova science fiction och Enhörningen, ordförande för Alvarfonden, inblandad i arbetet bakom Vetsaga och en gång i tiden ansvarig för Äventyrsspels fantasyutgivning), Mats Nordström (bibliotekarie med ansvar för fantasy och science fiction på Malmö stadsbibliotek) och Pål Eggert (författare till Ars moriendi ? konsten att dö och kritiker i Minotauren).

Mer om , , , , , ,

Skriv en kommentar

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.