Julklappstips: tidskrifter

Snart är det jul, och en del av oss ? de flesta av Ampersands läsare, förmodligen ? hade tänkt ge bort några julklappar. Vilket är (eller åtminstone kan vara) roligt, på sätt och vis, eftersom man kan göra sina nära och kära glada, kanske med någon form av trevlig läsning som personerna förhoppningsvis uppskattar men ändå inte själva hade tänkt på.

Det tråkiga är förstås att all den där trevliga men oväntade läsningen kommer på en gång och sedan lämnar oss utan glada litterära överraskningar. Ett sätt att undvika det är genom att se till att det finns någonting som dyker upp i brevlådan då och då utan att man riktigt väntat sig det under hela året. Som en tidskrift.

Det finns förstås ytterligare ett par anledningar till att ge bort en prenumeration på någon svensk fantastiktidskrift. Du stödjer de svenska tidskrifterna, vilket är en bra sak. De hjälper till att bredda möjligheterna för science fiction och fantasy på svenska, genom att erbjuda en plats för sådant som kanske hade haft svårt att hitta det annars ? intressant kritik, läsvärda noveller. Det där som inte alltid riktigt syns bakom Asimov eller Tolkien, men som genren (även romanerna) hade varit fattigare utan. De erbjuder en plats för nya författare att testa sina vingar utan att skriva misslyckade romanmanus som ingen trycker, eller bara en plats att skriva det man verkligen vill skriva, om det är kortare berättelser, och hitta en publik som vill läsa det tillräckligt mycket för att betala för den där tidskriften. Men framför allt är tidskriften en bra julklapp därför att det är trevligt att läsa den. Därför att man alltid blir lika glad när man kommer hem och inser att man har fått ett nytt nummer. Därför att man får läsa sådant som man annars inte hade läst.

Ge bort en fantastiktidskrift i jul (och prenumerera gärna själv om du inte redan gör det). Ge en prenumeration på Nova science fiction till den som är intresserad av science fiction, på Mitrania till fantasyläsaren, på Enhörningen till den som vill ha både och, och kanske veta lite mer om vad som sker på ett av de språk som ligger oss så nära men ändå så långt borta. Fundera på Eskapix till den som uppskattar lite mer pulpaktig skräck och mörkare fantasy.

Se det som en delad julklapp: inte bara skänker du glädje åt den person du köper prenumerationen åt. Någonstan gör du också en kämpande tidskriftsredaktör glad och hjälper det svenska fantastikklimatet.

Läs ”Fyra tidskrifter och deras roller”.

Mer om , , , , , , , , , ,

Skriv en kommentar

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.