Julklappstips: böcker
The Privilege of the Sword av Ellen Kushner. En varm och välskriven uppväxtroman om att finna sig själv och sin sexualitet och att anta en roll som samhället omkring en inte tar på allvar och ändå hålla fast vid den. Definitivt den bok jag läste flest gånger 2007, och gärna återvänder till eftersom den gör mig glad.
Stories of Your Life and Others av Ted Chiang. Chiang är, för det genomslag han har fått, en extremt lågproduktiv författare ? det finns personer som skriver fler romaner än han skriver noveller under samma tidsrymd. Novellsamlingen Stories of Your Life and Others samlar det mesta han har skrivit, från det acceptabla till lysande, som novellen ”The Story of Your Life” som kan vara en av de bästa science fiction-noveller jag har läst. Chiang är en skicklig idéförfattare, någonting som uppväger de brister i språk och personporträtt som särskilt inledningsvis kunde märkas.
Territory av Emma Bull. Den bok som borde ha tilldelats årets World Fantasy Award i romankategorin (som istället gick till Guy Gavriel Kays förvisso inte dåliga men ändå betydligt svagare Ysabel). Tombstone 1880, Wyatt Earp, Doc Holiday och allt det där ? fast fantasy. Rolig, oväntad ? definitivt inte utan spänningsmoment om man uppskattar sådana.
A Scanner Darkly av Philip K. Dick. Definitivt en av Dicks bättre romaner, och inte bara för att romantiteln slår det mesta utom Do Anroids Dream of Electric Sheep?. Paranoid, cyberpunkaktig innan cyberpunken fanns. Det finns några samlingsvolymer med flera av Dicks romaner som innehåller den här, vilket kan vara värt att kika på ? han har skrivit fler bra böcker.
The Broken Sword av Poul Anderson. Den bästa fantasyromanen som publicerades 1954. En av få verkligt arkaiserande berättelser där det verkligen fungerar. En stämningsfull bok i en tradition som är mindre ordnad, mer kaotisk och på många sätt mer livfull än den posttolkienistiska fantasyn ofta är.
Biting the Sun (Don’t Bite the Sun och Drinking Sapphire Wine) av Tanith Lee. Ett tips kanske i någon mån präglat av nostalgi, eftersom Lees böcker var några av de första science fiction-böckerna jag läste och tyckte om medveten om genren och traditionen de tillhörde, men likväl bra böcker om att ta sitt öde i egna händer.
Lud-in-the-Mist av Hope Mirrlees. En roman som inte riktigt liknar någon annan jag har läst, mycket eftersom den hela tiden förändrar sig ? i stämning, i ton, i handling. En något (men inte helt) bortglömd klassiker, en riktig pärla till fantastieggande roman med Nathaniel Chanticleer som en av genrens mest osannolika hjältar.
Hyperion av Dan Simmons. ”The Canterbury Tales i rymden”, ungefär. En samling fascinerande och välberättade levnadsöden sammankopplade av en minst lika fascinerande och välberättad ramberättelse. Spännande, en smula skrämmande, intelligent och välskriven bok som många har läst men ännu fler borde läsa.
The Gormenghast Trilogy av Mervyn Peake. Ofullständig, men ett måste att läsa ändå. Språket! Rytmen! Slottet Gormenghasts vindlande gångar till trots är det inte den gigantiska byggnaden som är mest absurd, utan de personer som befolkar den. Världen skulle vara bättre om personer som inte hade en tiondel av Peakes språkkänsla och fantasi inte fick sina skönlitterära alster publicerade.
China Mountain Zhang av Maureen McHugh. En science fiction-roman som inte handlar så mycket om att förändra världen, som de ofta gör, som att förändra sitt eget liv. En bok som förvisso beskriver en värld, men där det så tydligt inte är världen som är poängen, utan de personer ? trycksvärta på papper, men ändå så levande ? som befolkar den.
jul, julklappar, julklappstips, böcker, litteratur, kultur, science fiction, fantasy
Skriv en kommentar
Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.