Julklappstips: på svenska
Det går förstås även att få tag på en del vettig fantasy på svenska för den som vill ge bort någonting sådant till någon som inte tycker om att läsa på engelska i jul. Ett exempel är Steph Swainstons Krigets år ? romanen har uppföljare, men fungerar utmärkt fristående. Den fick en hel del välförtjänt uppmärksamhet när den kom ut: hyggligt originell och betydligt bättre än mycket fantasy som publiceras på svenska. Har man tur kan man fortfarande snubbla över något exemplar av Patricia McKillips Besvärjerskan och svanen i Johan Fricks mycket förtjänstfulla översättning, kanske det bästa Wahlströms har gjort för fantasy på svenska. Egen, poetisk, drömmande. Neil Gaimans Stjärnstoft (som efter filmatiseringen fick titeln Stardust även på svenska) är ett annat exempel ? tyvärr fungerar hans bästa bok (Neverwhere) inte så väl i översättning som man hade kunnat hoppas.
Såväl Erik Granströms Svavelvinter som Per Jorners Efter lägereldarna är slut på förlaget, vilket är väldigt trist, men vill man ha fantasy skriven på svenska kan man fortfarande vände sig till Christina Brönnestams Svart eld, som tar in delar av den anglosaxiska fantasytraditionen och lyckat behandlar dem på ett jordnära sätt som ändå får den att kännas som någonting annorlunda. Bertil Mårtenssons trilogi Maktens vägar kan också vara värd att ta en titt på, om Replik fortfarande har kvar exemplar av den.
Science fiction på svenska är knepigare. Det ges ut väldigt lite idag, och större delen av den som en gång publicerades är förstås svår att få tag på utan att börja gräva runt i antikvariat (någonting som för övrigt naturligtvis begränsar även tipsen ovan). Nova science fiction, som nämndes bland tidskriftstipsen häromdagen, ger ut tillräckligt tjocka nummer för att man skall kunna ge bort enstaka sådana närmast som antologier, om man av någon anledning inte vill ge bort en prenumeration och kontaktar redaktören tillräckligt snabbt för att det skall vara någon idé. Särskilt borde man i så fall överväga nummer 15, med temat ”novellerna som format science fiction” och som har ett stort litteraturhistoriskt intresse, dubbelnumret 10-11 om James Tiptree, jr. (Alice B. Sheldon) eller nummer 5, som tillägnas Sven Christer Swahn men också innehåller ett par av de bästa novellerna som tidskriften publicerat: ”Mannen som rodde Kristoffer Columbus i land” av Harlan Ellison och ”Berättelsen om ditt liv” av Ted Chiang.
Mer om jul, julkappar, julklappstips, science fiction, fantasy, noveller, böcker
Skriv en kommentar
Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.