Anders Björkelids Ondvinter

I sommar kommer Anders Björkelids Ondvinter, första delen i en fantasyserie, från Natur och Kultur. Eftersom förlaget tidigare har gett ut en del vettigt – Christina Brönnestams Svart eld, Steph Swainstons Krigets år, Stephen Donaldsons sex första böcker om Thomas Covenant – kände jag ett nästan ett visst hopp: kunde det kanske faktiskt vara frågan om vettig, svenskskriven fantasy riktad mot en vuxen publik? Nyfiket tog jag en titt i utgivningskatalogen. Och konstaterade att nej, man hittade boken bland ungdomslitteraturen. Den här gången också.

Kommentarer

 1. Maria skrev:

  *mutter*

 2. Hans Persson skrev:

  Sedan kan man ju fråga sig om det verkligen är i den delen av katalogen den hör hemma eller om det bara är ett utslag av ”fantasy är barnlitteratur”.

 3. Johan J. skrev:

  Det frågade jag mig också. Fast ”Tvillingarna Sunia och Wulf har en speciell kontakt, de har alltid kunnat känna det den andra känner. Men det är mycket de inte vet, om sin far och hans förräderi, om sin härkomst och sitt mörka arv” låter väldigt mycket som ett ungdomsboksupplägg.

 4. Anders Björkelid skrev:

  Med viss förhandsinfo rörande boken i fråga måste jag tyvärr meddela att den också är skriven i första hand för ungdomar. Om man nu skall sätta etiketter och dra gränser som läsare.

  Förlaget däremot försöker göra sitt bästa för att lansera det som något som skall uppfattas som allåldersbok. Så skall man sucka över svensk fantasy-utgivning i just det här fallet så är felet mitt och inte förlagets.

 5. Johan J. skrev:

  Tja, det är ju inte att det skrivs fantasyböcker för ungdomar som vi beklagar. Bra sak, det. Det hade varit kul om det kom någon svensk fantasybok skriven för vuxna läsare då och då också, bara.

 6. Anders Björkelid skrev:

  Det förstår jag så väl. Jag ville bara förtydliga att förlaget i just det här fallet kanske inte behandlat genren fullt så släpphänt som man är van vid. Det finns en tydlig vilja hos redaktör och redaktionschef att försöka nå en vuxnare publik med ”Ondvinter”. Om det lyckas och om det verkligen är rätt bok att göra det med är ju en annan sak. Som författare försöker jag strunta i det. Som läsare hade jag kanske haft fler åsikter i saken.

 7. Nicke skrev:

  hej när kommer nästa bok ut ?

Skriv en kommentar

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.