Robert A. Heinlein

Jag lyssnade igenom Strange Horizons senaste podcast tidigare idag, och fastnade vid vad Susan Marie Groppi sade ungefär halvvägs in.

The point is, the students were fascinated by the Heinlein story. A bunch of the kids in my class said that they had never read science fiction before and they found this very interesting. And I will admit, I like Heinlein, I do. But I admit that I was surprised that students who were not necessarily interested in science fiction and were coming to it from the perspective of contemporary readers would have preferred the Heinlein to the Sturgeon, because I find Sturgeon’s writing, I guess, more interesting. The Heinlein story is very much a political exercise, it’s kind of an extrapolation, a scientific and political thought experiment, but they were fascinated by it. So I guess I’m going to have to come up with some book recommendations for them, if they’re interested.

Det som hon konstaterade gick väldigt väl ihop med någonting som John-Henri Holmberg skrev på Fanaclistan förra våren.

Jag har merparten av livet umgåtts med och känt förlagsfolk och litteraturvetare och andra intellektuella typer som vanligtvis läst en hel del. Som så många proselytiserande fans prackade jag på människor i närheten de bästa sf-böcker jag kunde tänka mig — Sturgeons ”More Than Human”, Le Guins ”Left Hand of Darkness”, Delany, Aldiss, alla de där stilistikens mästare som det faktiskt finns några stycken av inom sf. Få blev imponerade. Vanliga kommentarer var av typen ”Ja, inte så oävet, men det här gör ju Camus/Robbe-Grillet/Doris Lessing/Umerto Eco/välj själv mycket bättre.”

Sen gav jag upp och när en förlagsredaktör för runt femton år sedan frågade mig varför jag läste sånt där trams lånade jag henne en roman av Heinlein. Varefter hon återkom efter två dagar och bar bort ett dussin Heinleinromaner, förtjust pratande om att det var enastående att hitta en så medryckande berättare nuförtiden. Så jag har fortsatt med Heinlein, och sällan fått annat än översvallande kommentarer.

Nu tror jag inte att de flesta av ”Heinleinskolans” författare skulle fungera lika bra, eller ens de flesta. Men fascinerande nog gör Heinlein själv det. Det var kanske inte så fel ändå att bli begeinstrad i honom som barn.

Jag tycker ? också ? att det är väldigt fascinerande. Själv har jag aldrig varit någon större Heinleinfantast, och på listan över författare jag skulle använda som exempel på varför man skulle kunna tänkas vilja läsa science fiction ligger han fortfarande långt ned. Det kanske är en dum prioriteringsordning.

Mer om , ,

Kommentarer

 1. Hans Persson skrev:

  Jag är också lite skeptisk. Jag har visserligen inte läst mer än ett halvdussin Heinlein-titlar, men jag kan inte heller säga att jag blivit så väldigt begeistrad i någon av dem. Å andra sidan jag har läst dem sent, så jag har inget nostalgiskt skimmer tillhands att låta dem falla tillbaka på.

 2. Maria skrev:

  Öh. Länka till Ampersand från Vetsagas startmeny! :)

 3. A.R.Yngve skrev:

  Tja, detta bekräftar iallafall mina fördomar om att det är meningslöst att försöka skriva ”svår” SF av det slaget som Aldiss, Delany och Sturgeon skrev… bättre då att försöka skriva underhållande ”goda historier”.

  Därmed inte sagt att man ska ”imitera” Heinlein — det finns mer än ett sätt att skriva för ”massorna”. ;)

 4. Johan J. skrev:

  På vilket sätt skulle det någonsin betyda att det skulle vara meningslöst? De har också sin publik.

  Om sf-fältet skulle vara någonstans där ”svårare” litteratur och stilistik var dödsdömda ting skulle jag sky det.

 5. Anonym skrev:

  Nej.

 6. Henrik skrev:

  Personligen finner jag mig mer dragen till Heinleins texter över de flesta andra författare som skrev/skriver hård SF. Jag kan inte riktigt sätta fingret precis på vad det är som lockar, måhända har det att göra med hans utforskande av mer radikala sociala system. Det är kanske något som är väl värt att undersöka närmre. Kanske till och med i en liten artikel ;-)

Skriv en kommentar

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.