Bokfemman ? barnböcker & genredefinitioner

Bokfemman är en företeelse där några bloggar ? de som känner till den och vill just den gången ? skriver om fem böcker på ett nytt tema varje vecka. Jag brukar sällan tycka att det är särskilt intressant när jag stöter på det, men eftersom den här veckans tema var fantasy så har jag kikat runt lite. De flesta namn som nämns är standardtugg: Tolkien, Eddings, Jordan, Lewis och Rowling (och Gaiman, till min glädje). Två saker har ändå fångat mitt intresse.

Rent bortsett från att vanliga namn är Lewis och Rowling ? och Lindgren, som är den första som nämns bland kommentarerna ? nämner åtminstone två personer uttryckligen genren i samband med barnböcker. Varför är det någonting värt att uppmärksamma att vuxna personer i så stor utsträckning skriver om barnböcker när de skall skriva om fantasy medan få skriver om Kalle Blomkvist när det handlar om deckare? Se Johan Anglemarks Fantasy ? bara för barn?Vetsaga.

När fantasy kommer in i bilden tycks många inte riktigt kunna släppa science fiction. Möjligtvis kan jag förstå att man nämner Douglas Adams The Hitchhiker’s Guide to the Galazy (vilket flera gör) och jag kan förstå vad som är förvirrande i Tad Williams Otherland, men Orson Scott Cards Ender’s Game? Robert Heinlein i allmänhet ? det lär väl vara få som först och främst tänker på honom som fantasyförfattare?

Mer om , , ,

Skriv en kommentar

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.