Noveller i novelltävlingar

I somras skrev jag om antalet bidrag svenska fantastiknovelltävlingar får just nu. Catahyas novelltävling, som hade deadline vid årsskiftet, fick in sextiofem bidrag, meddelas det i Catahyas forum. Definitivt ett godkänt antal. Förhoppningsvis finns det åtminstone tre bra noveller bland de sextiofem också.

Kommentarer

 1. Daniel A. skrev:

  Jag tycker nästan att det är mer än godkänt, med tanke på tiden. Folk brukar vara lite halvdöda mot slutet av året, och om inte det så är det helupptagna.

  Men nu är det den intressanta biten kvar.

 2. Maria skrev:

  Jag tror att det hade blivit ännu fler om det inte hade funnits en begränsning på antal bidrag per person. ;)

 3. Johan J. skrev:

  Ja, det är sant, det plockar förstås några stycken. Det tänkte jag inte på.

 4. Daniel A. skrev:

  Har de andra tävlingarna inte haft en sådan gräns?

 5. Johan J. skrev:

  Nä. Se tävlingsutlysandet för Mitranias novelltävling här (”Det är tillåtet att skicka fler än ett bidrag”), Ahrvids Fantastiknovelltävlingen 2008 här (”Får jag skicka flera bidrag? Ja, så många som du vill”) och Eskapix sade helt enkelt ingenting om det. Jag skulle bli hemskt glad om folk ville skicka in fyra vettiga bidrag till Vetsagas essätävling.

  Och varför skulle de egentligen begränsa sig? Ju fler noveller, desto större urval, desto större chans att hitta bra saker (även om man får hoppas att deltagarna har haft någorlunda vett när det gäller vad de skall skicka in … men jag har belönats i novelltävlingar där jag har skrivit två noveller, skickat in och sedan typ sista dagen fått en ny idé och slängt ihop någonting också). Visst blir det mer jobb för juryn, men det blir det om tvåhundra personer deltar också, och det skulle man se som en fördel. Och ärligt talat, skulle någon skicka in tio noveller och de första tre är urusla, behöver man ju inte göra mer än skumläsa inledningen på resten om de visar sig gå i samma stil.

 6. Daniel A. skrev:

  Och varför begränsade sig den här novelltävlingen då? För att den ansvarige 1) gärna hade sluppit, men ansåg att en halvengagerad ansvarig kunde göra ett bättre jobb än ingen alls och 2) har fördomar om kvalitén på potentiella bidrag, på samma sätt som vissa har fördomar om vad som passar att skicka in till en novelltävling anordnad i Catahyas namn. Men anledningarna är inte bara så tråkiga, faktiskt. Visst kan samma person skriva en drös med värdiga noveller och visst skulle det vara roligt om en tävling fick in hur många bra noveller som helst. Men då är ju förutsättningen att man faktiskt vill komma åt så många bra noveller som möjligt. I sådana här tävlingar tycker åtminstone jag att det är roligare att leta efter författare. Jag tycker absolut att en författare kan bevisa sina styrkor med två noveller.

  Jag skulle föredra att hundra personer skickade in två bidrag var än att femtio personer skickade in fyra var.

 7. Johan J. skrev:

  Det är klart att man föredrar att etthundra personer skickar in två bidrag var än att femtio personer skickar in fyra ? eller för den delen att sjuttio gör det, för det finns definitivt ett värde i att ha många olika författare som deltar ? fast det är ju inte riktigt det som är skillnaden, för man får ju aldrig färre som deltar bara för att man inte har någon maxgräns på antal bidrag. Istället för att ha till exempel trettio personer som skickar in ett bidrag var och tjugo som skickar två så får man trettio som skickar ett, åtta som skickar två, sju som skickar tre, fyra som skickar fyra och en person som skickar sju.

  Men du verkar känna att du behöver försvara ditt beslut från något angrepp på det? Om jag inte hade accepterat att juryn tyckte sig ha god anledning att begränsa antalet bidrag per person hade jag rimligtvis påpekat det i och med att jag gick igenom reglerna, inte i efterhand, när tävlingen avgjorts. Anledningen till min kommentar var att du verkade förvånad över att de andra tävlingarna inte hade haft någon sådan regel, som om det borde ha varit normen.

 8. Daniel A. skrev:

  Roligt hur många konversationer startar med någon form av missförstånd. Så det är väl lika bra att reda ut det. Jag var inte förvånad, bara nyfiken. Anledningen till min kommentar/förklaring var din, som jag upplevde det, ?det är fullständigt uppenbart att novelltävlingar inte ska ha en maxgräns?-ton, som jag inte riktigt gillade. Det slog mig dock inte att du faktiskt hade läst igenom reglerna innan tävlingen offentliggjordes. Ops.

Skriv en kommentar

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.